Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır. Deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir.
Hopa ilçesinin 15 km doğusunda yer alan Sarp Sınır Kapısı Gürcistan'a açılan bir kapı olmanın yanında bütün Kafkasya'ya ve Orta Asya ülkelerine açılan kara yolu üzerindeki sınır kapısı olarak da önemlidir. Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'ne açılan bir kapı olan Sarp Sınır Kapısı'nın, Acara'nın yönetsel merkezi Batum kentine uzaklığı yaklaşık 20 km'dir. Toplam 36.000 m2'lik bir alana sahiptir.
Gürcistan’a seyahat edecek diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Öte yandan, 31 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan Protokol sayesinde iki ülke vatandaşları, birbirlerinin ülkelerine pasaporta ihtiyaç olmadan kimlik kartıyla seyahat edebilmektedir. Geçiş ücreti 2023 yılı itibariyle 150 TL'dir.
Güvenlik alanında son yıllarda kaydedilen ilerlemeye rağmen, Gürcistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın dolandırıcılık, gasp ve hırsızlık gibi suçlara karşı duyarlı olmaları, araçlarına tanımadıkları kişileri ve/veya paketleri almamaları, kesinlikle emanet eşya ve paket kabul etmemeleri; ayrıca, Gürcistan toprağı olan Abhazya’ya ve/veya Güney Osetya’ya, başka ülkeler üzerinden seyahat ettikleri tespit edilen şahıslara Gürcistan yasaları uyarınca para ve/veya hapis cezası verilebileceğini göz önünde bulundurmaları tavsiye edilir.
Ayrıca giriş çıkışlarda son zamanlarda yurtdışı elektronik eşya alımları sebebiyle geçiş işlemlerinde 3-5 saat sınır kapısında bekleme süresi olmaktadır.
0 Yorumlar